Med Rockets-handel fortsetter Suns Marquese Chriss 'gjenværende

På natten av 2016 NBA-utkastet tok Phoenix Suns fire separate risikoer, og som standard stakk dem sammen til en.
 
De valgte Dragan Bender fjerde overall, en rå, unik kroatisk stor som ville trenge tid til å finne ut av sitt offensiv ferdighetssett og utvikle en pålitelig jumper.
 
De handlet opp til nr. 8 i utkastet og plukket Marquese Chriss, utkastet til rawest-prospektet som måtte forbedre sin basketball IQ og pakke hans tantalizing atleticism inn i en slags identitet.
 
Ved å velge to high-upside spillere, hadde solene allerede disse to risikoene. De to andre ble lagt på ved å flytte to første runde plukker og Bogdan Bogdanovic for Chriss, og ved å velge både han og Bender spilte de på sjansen de kunne få topp verdi fra duoen til tross for at de spilte samme posisjon. Hvorvidt den langsiktige planen var de to som startet sammen eller byttet inn og ut ved makten frem, mislyktes planen utvilsomt.
 
Det var låst inn da general manager Ryan McDonough handlet Chriss og Brandon Knight til Houston Rockets for Ryan Anderson og De'Anthony Melton 30. august.
 
Avviket i verdi er det mest fascinerende aspektet av avtalen som er umulig å dømme utfra. Kreves Houstons daglig leder Daryl Morey Chriss som tillegg? Eller var det den andre veien, med Suns foretrekker Melton til Chriss?
 
Den første og mer åpenbare lesningen er Phoenix ville bare fortsette fra Knight og Chriss.
 
Gjennom to årstider, Chriss ga liten oppmuntring til at han var på vei mot å bli en positiv spiller på banen, enda mindre verdt en topp 10 valg.
 
Han utgjorde 7,7 poeng og 5,5 retur per spill gjennom sine to Phoenix sesonger, unnlater å skille seg fra Bender eller noen andre store på ruteren.
 
På toppen av sin rike utvikling tok steinete svinger, Chriss hadde små røde flagg dukker opp, spesielt i fjor.
 
Han viste seg ut av form ved sitt andre år av Summer League, og det påvirket tydelig hvordan han spilte i begynnelsen av sesongen. Han hadde angivelig en verbal konfrontasjon med en styrketrener som brakte på en suspensjon.
 
Når han spilte, tok det ikke en kroppsspråklig ekspert for å se når han lot sine følelser få det beste av ham, og de frustrasjonene var klare da han avsluttet med 20 technicals i løpet av sine to sesonger.
 
Han innrømmet også å måtte fokusere mer på sin egen psykiske helse til azcentralens Scott Bordow etter All Star-pause i fjor, en modig sak å snakke om offentlig med et mediemedlem, men også en indikasjon på hvor hodet hans var på mer enn halvveis gjennom sin andre NBA sesong.
 
For å si det enkelt, er det mye fremgang igjen for å slå Chriss til en god NBA basketballspiller, og sola sa "nei takk" for å forsøke å gjøre det.
 
Men med det sagt, har Rockets og treneren Mike D'Antoni fortsatt mye å jobbe med i Chriss. Tross alt, han ble nylig 21 år gammel i juli, skulle alltid være et prosjekt, og Houston er en mye bedre situasjon.
 
Hvis det var et lek for å vise sitt talent, var det det beste av karrieren hans, en spillvinnende avvisning av Atlanta Hawks-vingen Taurean Prince i januar.
 
Fokuser på hvor Chriss er så snart han skjønner at han er ute av posisjon og hvor mye bakken han utgjør på så kort tid.